top of page

Turşukepek Yapımı


Turşukepek faydalı mikroorganizma emdirilmiş kepektir. Turşukepek (ya da Bokaşi) yapımı, tarım, hayvancılık ve çevre açısından son derece önemlidir.

Tarımda, özellikle organik atıkların fermantasyon yoluyla kompostlaştırılmasında (Bokaşi Kompost) ve toprağa faydalı mikroorganizma aşılamak için; hayvancılıkta hayvanların normal yemlerine %5 oranında ilave edilerek süt, et, yumurta verimlerini yükseltmek amacıyla; çevrede ise, hem kötü kokuları yok etmek hem de göl ve akarsularda çamur toplarıyla (Bokaşi topları) yavaş salınımla suya faydalı mikroorganizma aşılamak, böylece endüstriyel ve evsel atıklardan kaynaklanan kirliliği azaltmak için kullanılır.

Ayrıca, doğaya atılan tohum toplarına da turşukepek az miktarlarda (%10 cıvarı) tohum ile toprağı karıştırmadan 2 hafta önceden toprağa karıştırarak uygulanır. Doğada yangınlardan sonra yeniden ormanlaştırılan alanlarda veya boş olup ağaçlandırma yapılması planlanan kırsal bölgelerde uygulanabilir.

Yangında kül olmuş ormanlarda, selüloz ve ligninin yanması sonucu oluşan bazı toksik hidrokarbonların parçalanmasında (bu toksik hidrokarbonlar faydalı mikroorganizmalarca parçalandığında yeniden yeşerecek bitki örtüsü için çok kaliteli besin sağlar) ve yangından ötürü azalmış toprak mikroorganizma popülasyonunun ve ekolojik çeşitliliğin yeniden artırılmasında gerek turşukepek ilavesi gerekse sıvı halde faydalı mikroorganizma spreylenmesi çok etkilidir.

Faydalı Mikroorganizma Kullanarak Turşukepek Yapımı:

4,5 kg buğday kepeği genişçe bir kabın içine konur.

3 litre ılık ve klorsuz suya (eğer su klorluysa bir gece ağzı açık bir kapta bekletiniz uçsun) 30 ml Ferma Faydalı Mikroorganizma ve 30 ml pekmez veya temiz melas ilave ediniz.

Önce pekmezi ılık suya (40 - 45 C derece civarında) ilave edip karıştırınız sonra Ferma Faydalı Mikroorganizmayı ekleyiniz ve karıştırınız.

Hazırladığınız sıvı karışımı azar azar kabın içindeki buğday kepeğinin üzerine dökerek karıştırınız. (İyice karışması çok önemli).

Yaptığımız iş buğday kepeğini hazırladığımız mikrobiyal sıvı ile nemlendirmektir.

Dikkat edilmesi gereken hususlar:

1) Koyacağınız sıvının tamamı kepek tarafından emilmelidir. Kepeği elinize alıp sıkarak top yaptığınızda hiç serbestçe akan sıvı olmamalıdır. Serbest akan sıvı olursa biraz daha fazla kepek eklemeniz gerekir.

2) Sonra yaptığınız top şeklindeki kepeğe parmağınızla hafifçe ittirerek dokunduğunuzda kolayca dağılmalıdır.

Eğer 1 ve 2 inci maddeler sağlanırsa istediğimiz oranda nemlendirmeyi başarıyla yaptınız demektir.

Sonra nemlendirilmiş kepeği plastik bir torbaya koyunuz. Torbayı sıkarak içindeki havayı çıkardıktan sonra torbanın ağzını hiç hava almayacak şekilde bir iple bağlayınız ve güneşten uzak ılık bir yerde (25-30 C derece civarında ve geceleri sıcaklık düşüşünden fazla etkilenmesin) iki hafta süreyle fermantasyona bırakınız.

İki hafta sonra torbayı açtığınızda kepeği koklayınız ve üzerinde beyaz beyaz küfler olabilir de olmayabilir de. Önemli değil. Önemli olan ekşimtırak tatlımsı ve alkollü ve/veya sirke gibi oldukça keskin ve hoş bir koku olacaktır. (Kötü kokuyorsa (kokmuş çöp gibi) bir yerde hata yapıldı demektir, tekrar deneyiniz.)

Turşukepeği, Ferma Bokashi Kompost yapımında kullanacağız. Torbanın ağzını açıp, içinden turşukepek aldıktan sonra torbanın havasını alarak hemen ağzını kapatmayı unutmayınız. Çok hava alırsa bozulabilir. Turşukepeği kurutarak daha uzun süre saklayabilirsiniz. Kurutma işlemi gölgede yapılmalıdır.

Turşukepek kendisi gübredir ve son derece kaliteli hayvan yemi katkı maddesidir. (Hayvanların normal yiyeceklerinin üzerine serpiştiriniz. Oranı: Hayvanların yedikleri normal yemlerinin %5’i kadar veriniz.) Hayvanlar çok sevecektir. Gübre olarak 50 - 200 gram/metrekare toprağa da atabilirsiniz ya da Ferma Bokashi Kompost yapımında kullanabilirsiniz. Ya da tohum topu veya çamur topu yapımında da kullanabilirsiniz. Turşukepek son derece yararlı bir FAYDALI MİKROORGANİZMA aşılama malzemesidir.

Lütfen Ferma Bokashi Kompost yapım föyüne bakınız.

NOT: FERMA FAYDALI MİKROORGANİZMA SİPARİŞİ VERMEK İÇİN LÜTFEN info@fermant.org adresine mail atınız.

Önemli Not: Bu blogun her hakkı Fermant firmasına aittir ve bizden izinsiz çoğaltılamaz, firma adı belirtilmeden alıntı yapılamaz veya kullanılamaz.

bottom of page